14.05.2015

U Puli otvoren Centar za popularizaciju znanosti i inovacije Istarske županije

U utorak, 12. svibnja 2015. godine, u organizaciji Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o i Zajednice tehničke kulture Istarske županije svečano je otvoren Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije.Temeljni cilj opremanja i uspostave Centra, koji je namijenjen djeci od vrtićkog uzrasta do završnih razreda srednje škole, je popularizacija znanosti među najmlađima kojima će se omogućiti da svoju prirođenu znatiželju i interes pretvore u ljubav prema znanosti i istraživanju.

Namjera je da se u konačnici što više djece školuje na tehničkim i prirodoslovnim fakultetima te da im se potakne želja da jednog dana postanu istraživači ili znanstvenici, odnosno inovatori, jer samo ulaganje u istraživanje i razvoj mogu dati dodanu vrijednost razvoju te posljedično osigurati ekonomsku održivost društva.
Istarska razvojna agencija (IDA) d.o.o. omogućila je nabavu opreme za opremanje novoosnovanog Centra u sklopu europskog projekta Smartinno (Program Jadranske prekogranične suradnje -IPA II), dok je Zajednica tehničke kulture Istarske županije omogućila renoviranje zgrade. Ukupna vrijednost investicije je 800.000,00 kuna.Stavljanje Centra u funkciju provodi se u dvije faze. Prva je faza realizirana uređenjem i opremanjem zgrade Zajednice tehničke kulture na Usponu Frane Glavinića u Puli. Na otprilike 200 kvadratnih metara zatvorenog prostora postavljeni su oprema i nastavna sredstva na kojima će se proučavati temeljni prirodni zakoni na jednostavan i zanimljiv način kroz interaktivne pokuse. Ovaj dio centra namijenjen je učenicima sedmih i osmih razreda osnovne škole te učenicima srednjih škola iz Istarske županije. U tom smislu će se i putem raznih aktivnosti centra, kao što su radionice, ljetne škole, seminari za nastavnike te aktualna predavanja poticati mlade na bavljenje znanošću i inovatorstvom.

U drugoj fazi, koja se planira realizirati u bliskoj budućnosti putem novih natječaja za dodjelu  bespovratnih EU sredstava, na istoj će se lokaciji odgovarajućom opremom urediti otprilike 600 kvadratnih metara vanjskog prostora. U tom dijelu bi se na principu interaktivnog zabavnog parka o temeljnim znanstvenim činjenicama mogla upoznati predškolska djeca kao i učenici nižih razreda osnovnih škola Istarske županije.

Ovim Centrom Istarska razvojna agencija zaokružila je u suradnji s relevantnim dionicama još jedno poglavlje priče razvoja znanstveno-istraživačke infrastrukture, koja se ponajprije financira iz bespovratnih sredstava Europske unije. Otvaranje Centra predstavlja važnu kariku razvoja u lancu obrazovanja kroz promociju znanosti i povezivanje formalnih i neformalnih oblika učenja, ključnog za razvoj budućih naraštaja kao konkurentne radne snage i posljedično razvoj inovacija i u gospodarstvu.

The project is co-funded by the European Union, instrument for Pre-Accession Assistance

This publication has been produced with the financial assistance of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme. The contents of this publication are the sole responsibility of the project Beneficiary and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme Authorities.