Accessibility Tools

VELIK INTERES ZA PREDAVANJA KORLEVIĆA I RAJOVIĆA NA TEMU RADA S DJECOM U SKLOPU STEM LIPNJA ESF PROJEKTA

VELIK INTERES ZA PREDAVANJA KORLEVIĆA I RAJOVIĆA NA TEMU RADA S DJECOM U SKLOPU STEM LIPNJA ESF PROJEKTA

U samoj završnici dvogodišnjeg projekta „Snagom Tehnologije, Edukacijom i Motivacijom udruga za popularni STEM – STEM udruga za popularni STEM“ u sklopu inicijative STEM lipanj održana su u  Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije u Puli te vezanom Znanstvenom vrtu brojna zanimljiva predavanja i radionice, među kojima su se po interesu publike istaknula ona Korada Korlevića te Ranka Rajovića.

Korado Korlević se u svom prepoznatljivom i osebujnom stilu osvrnuo na temu načina kako podržati i/ili probuditi radoznalost i kritičko promišljanje kod djece i mladih u vremenima rastuće kulture doživljajnog konzumerizma o čemu je iz svog ugla govorio i Ranko Rajović, poznati neuroendokrinolog, autor NTC programa, koji se primjenjuje u više od 20 država Europe. Rajović je spoznaje suvremene medicine iz područja neuroanatomije, neuroendokrinologije i neurofiziologije povezao sa svakodnevnim aktivnostima djece te je govorio o kreativnosti i inovativnosti u radu s djecom, što je od posebnog interesa bilo za učitelje i mentore koji su bili obuhvaćeni projektom.

NTC program nastao je kao plod želje da se djeci omogući ostvarenje osobnih potencijala, ali i kao potreba da se prevladaju sve prisutnije poteškoće kao što su poremećaj govora, čitanja i pisanja.  Program NTC učenja je sastavljen iz različitih aktivnosti i igri za djecu, koje se temelje na saznanjima o razvoju i radu mozga i koje, kako mnoga istraživanja pokazuju, imaju pozitivan efekt na razvoj mozga u periodu kada je to najvažnije, u periodu najintenzivnijeg rasta i razvoja, od rođenja, pa do približno desete godine starosti. Igra kao unutrašnja motivacija djeteta je ključni faktor NTC programa.

Isto tako je bila naglašena tema kako potaknuti djecu da misle, što je u vremenima kada se djeci plasira  sve više gotovih proizvoda te kada oni u biti jesu primarno konzumenti umjesto kreatori, ključno za razvoj boljeg društva budućnosti.

Nositelj projekta „STEM udruga za popularni STEM“  je Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnoga društva, a partneri na projektu su Zajednica tehničke kulture Pula (koja upravlja Centrom za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije), Grad Pula – Pola, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, udruga Matematičko društvo „Istra“, udruga Društvo za robotiku Istra, udruga Morski obrazovni centar Pula te Istarska razvojna agencija – IDA d.o.o..

Ukupna vrijednost projekta  je 326.766,42 EUR, od čega je 277.751,46 EUR sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda dok preostali dio osigurava Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije
Sva prava pridržana © 2023.